HOME blog 1 Val d'Anniviers, blog 2 - St.Luc, Planetenpad blog 3
Ik lees dat de wandeling vandaag (die van St.Luc naar Zinal) voert over het zogenaamde 'Planetenpad'. Dat is een pad van 6.5 km lang waarop je op schaal ons zonnestelsel tegenkomt, te beginnen met de zon zelf.
Hier verheug ik mij ten zeerste op. Toen ik klein was vond ik niets zo fascinerend als de zon, de maan en de planeten. Ik wist er alles van en heb er op de lagere school eens een spreekbeurt over gehouden waarbij iedereen in slaap viel.
Als ik bij de behulpzame dame van het hotel informeer naar het beginpunt van de wandelroute, vertoont zij enige Indiase trekjes, in die zin dat wat ik ook vraag ("moet ik die kant op of moet ik daar of daar heen?"), haar antwoord is altijd een volmondig 'oui'. Ze knikt daarbij nadrukkelijk met het hoofd. Ik glimlach en bedank haar.
Daar heb ik dus geen reet aan. Toch begrijp ik er uit dat het vanaf hier eigenlijk niet verkeerd kan gaan: ik kan de route eenvoudigweg niet missen.
Verrassing: het gelukt mij zonder veel moeite de route mis te lopen. Hoe is dat nu mogelijk?

Deel 1 van het mislopen (letterlijk) : Gegeven het feit dat ik nog maar kort tevoren in de vallei ben gearriveerd en werkelijk nog geen idee heb wat Noord en Zuid of links en rechts is; gegeven dat er in mijn hoofd nog geen enkele correlatie bestaat tussen de bergen die ik zie en de wirwar van lijntjes op de plattegrond, loop ik waarschijnlijk in de verkeerde veronderstelling een kant op waarvan ik sterk vermoed dat het niet de juiste is.
Deze veronderstelling blijkt dagen later tot mijn verbazing te kloppen maar niet om de redenen die ik op dit moment vermoed. Kortom, ik kan maar beter een dorpsbewoner aanklampen.
Een behulpzame dorpsbewoner leidt mij vrij fluks naar het juiste beginpunt, met de mededeling dat ik "bij de bocht in de weg af moet slaan". Nu heeft de weg waarop ik loop ongeveer elke 50 meter een bocht maar wonderwel weet ik de bocht der bochten te vinden.

Deel 2 van het mislopen (figuurlijk) : De reisbescheiden hebben het vast vermeld, ik zal er vast overheen hebben gelezen, en al had ik het gelezen zou ik vast niet anders hebben gelopen dan ik doe, maar het is buitengewoon jammer dat ik het grootste gedeelte van het Planetenpad niet zie omdat ik niet van de kabelbaan gebruik maak. Kabelbaan? Jawel, er is een kabelbaan.
De routebeschrijving van deze week staat vol met 'short cuts' die je niet lopend maar per kabelbaan kunt nemen. Nu heb ik een bergwandelvakantie geboekt en je moet met verdomd goede argumenten komen om mij van het wandelen af te houden maar voor de liefhebber is er een kabelbaan. En deze komt uit in Tignousa, meteen het beginpunt van het Planetenpad. Echter, het wandelpad wat ik neem komt ergens bij Uranus uit! Inmiddels ben ik nu dus dichterbij Mercurius als ik naar boven kijk dan wanneer ik dat hele Planetenpad terugloop. Ik laat het lekker liggen waar het ligt.

Back To Top