HOME dag 2 Peru 2010 dag 3 - Cultureel Rondje dag 4

Vandaag een volle dag in Arequipa. We gaan op de culturele tour. Eerst maar eens een katholieke kerk van binnen bekijken, dat is vaste prik op onze vakanties.


Veel bling-bling. Veel bordkarton en plastic. Hier en daar heeft de lijm losgelaten en zijn dingen scheefgezakt. Het maakt de mythe op die manier soms iets menselijker. Of nog lachwekkender.


De meeste mensen spreken alleen Spaans, maar je komt heel ver met alleen Engels.

Een fraaie blik op Chachani als we uit de oude stad lopen richting La Recoleta.

El Misti (5822m.) is vanuit alle delen van de stad te zien.

Zelfontspannen portret op de eerste verdieping van het Convento–Museo La Recoleta.

Eén der binnentuinen van La Recoleta. Dit klooster is halverwege de 17e eeuw gesticht door Franciscaner monniken.

De monniken bewaarden de gekste dingen. Ze hadden een brede interesse in precolumbiaanse volkeren (dus alles voor 1492). Misschien vonden ze dat ze iets goed te maken hadden na de Spaanse verovering in de 16e eeuw.

Kamers vol oude kunst- en gebruiksvoorwerpen van Inca’s en andere Indianenstammen. De monniken hadden hier zoveel interesse in dat ze meteen maar de halve inboedel lijken meegenomen te hebben.

Grote belangstelling ook voor fauna uit het Amazonegebied.

Een armadillo (gordeldier).

Vanzelfsprekend ook veel religieuze kunst. Verderop zien we nog een portret van de Maagd Maria met een niet erg flatteuze dubbele onderkin, sterk gelijkend op Koningin Victoria.

Opvallend, die tralies voor de ramen, veel te zien in Arequipa. In Lima overigens nog veel meer. Let ook op de prijslijst: voor 1 euro heb je een hele maaltijd. Maar dit is niet een restaurant waar toeristen komen, alleen de lokale bevolking eet hier, en wellicht wat backpackers.

Op straat zitten veel mensen van alles te verkopen. Groente, fruit, limonade. Ook erg veel souvenirs.

Cavia (of ‘guinea pig’) is een lekkernij, maar er zit niet zoveel vlees aan. Het lijkt wat op kip, qua smaak en qua hak-en snijwerk (als je niet van kluiven houdt). De ober groet ons ‘Goedemiddagt’ en wenst ons ‘Eet Smakelijkt’.

Tot besluit van ons culturele rondje bezoeken we de Santa Catalina Convent, gesticht in 1579. In deze stad in een stad woonden nonnen hun hele leven in eenzaamheid.

De serie “Divine Soul and Love”, ergens in het blauwe gedeelte van de stad.


De nonnen hadden kennelijk een goeie deal kunnen sluiten bij de lokale verfboer, alleen moesten ze dan heel veel van dezelfde kleur afnemen. Toen de blauwe verf eindelijk op was, gingen ze over op rood. Heel veel rood.

’s Avonds genieten we weer van een uitstekende maaltijd. In heel Peru hebben we bijna elke dag lekker gegeten.

Hannie relaxt in de hangmat in de tuin van het hotel La Casa de mi Abuela (Het Huis van mijn Grootmoeder). SNP had gezorgd dat we hier na de eerste trek weer zouden terugkomen, dus lieten we veel bagage staan. Alles wat je achterlaat hoef je niet op je rug mee te torsen.

In de tuin een sfeervolle aardenwerken kruik. Je zag deze her en der maar wat precies hun functie was, werd ons niet duidelijk. Waarschijnlijk te vergelijken met klompen in Nederland.