De Bergen

Het was misschien de ene keer onduidelijker dan de andere keer waar een pad precies liep, maar waar de bergen stonden was zonder uitzondering volkomen duidelijk. Daar kon je niet omheen. Sterker nog, meestal moest je er precies overheen. Van afsnijden was geen sprake. Er was geen andere weg dan over de bergen. Gelukkig waren die bergen zo mooi dat we het allerminst vervelend vonden om eroverheen te klauteren. Hannie maakte veelvuldig gebruik van de wandelstokjes. Ze deden goed dienst.
Het hoogste punt ligt op 1487 meter, Alto La Garajonay, keurig in het midden van het eiland. Maar er zijn over het hele eiland pieken van rond de 1000 meter. Ik denk dat we de meeste wel gezien hebben, en bewandeld. Tussen de pieken, of eigenlijk zijn dat in de meeste gevallen bergkammen, liggen uiteraard de valleien. Zeer weinig delen van La Gomera zijn vlak.
Hoe de bergen precies heten heb ik niet gevraagd. Ze zullen wel een naam hebben. Ik weet dat Roque El Cano de naam is van de enorme kei die half Valle Hermoso in de schaduw zet. De aanblik alleen is al genoeg om spontaan hoogtevrees te krijgen, en dan sta je nog maar in het dal.
De bergen kunnen - voor zo'n klein eiland - dan hoog zijn, het hoogteverschil maakt dat de bergen pas echt tot hun recht komen. We hadden van tevoren niet verwacht dat het verschil zo'n grote rol zou spelen. De longen en de knietjes moesten van tijd tot tijd overuren maken. De bergen zijn weer niet hoog genoeg om verschil in vegetatie te kunnen bespeuren. Aan de andere kant, je bespeurt sowieso niet erg veel meer als je eindelijk boven staat en scheel kijkt van vermoeidheid.
We hebben geen verstand van bergen, we weten alleen hoe hoog een berg is. Hoe oud weten we niet, en ook niet uit wat voor gesteente het bestaat. Op veel plaatsen groeit niets en is het gesteente zo te zien, maar dan nog weten we niet waar we tegenaan kijken. We weten wel dat we het heel mooi vinden.
De ligging en vorm van de bergen zorgen er op de een of andere manier voor dat er sprake lijkt te zijn van twee verschillende klimaten. Lijkt, zeg ik, want het eiland is eigenlijk te klein om wezenlijk onderscheid te kunnen maken tussen het ene en het andere klimaat. Laten we het er op houden dat sommige stukker wat droger zijn dan andere stukken. Behalve als het regent.